Sähköturvallisuus ennen kaikkea

”Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan sähköisku aiheutti vuonna 2013 kolme kuolemaa. Sen sijaan sähkön aiheuttamissa tulipaloissa kuoli 11 henkilöä.

Sähkötapaturman uhreista yksi oli sähköalan ammattilainen, joka sai sähköiskun voimajohdon asennustyössä. Toinen oli LVI-asentaja, joka kuoli sähköiskuun omakotitalon lämminvesivaraajan asennuksen yhteydessä. Kolmas tapaus sattui yöaikaan rakennuksen purkutyömaalla, jossa mies sai sähköiskun muuntamosta.

Viime vuoden sähköiskukuolemista kaksi johti Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tutkintaan. Sähköalan ammattilaisen kuolema johtui turvallisuusohjeiden puutteellisesta noudattamisesta. Työkohdetta ei ollut työmaadoitettu kunnolla, minkä vuoksi sähköasentaja sai tappavan sähköiskun viimeistellessään asennusta voimajohtotyömaalla. Myös työmaan sähkötyöturvallisuuden valvonnassa ja johtamisessa oli puutteita. Yritystä ei löytynyt Tukesin sähköurakoitsijarekisteristä, johon kaikkien Suomessa sähkötöitä tekevien toiminnanharjoittajien pitää rekisteröityä.

Toisessa tapauksessa LVI-asentaja kuoli tehtyään virheellisesti ja luvatta sähkökytkentöjä omakotitalossa. Asentaja kytki lämminvesivaraajan pistoliittimen virheellisesti, minkä seurauksena varaajan runko tuli jännitteiseksi ja aiheutti kuolemaan johtaneen sähköiskun. LVI-asentajalla ei ollut sähköasennuksiin vaadittavaa ammattitaitoa eikä hänen työnantajallaan sähköurakointioikeuksia. ”

Tähän voi kaikessa yksinkertaisuudessaan lisätä, sähköturvallisuuden kanssa ei ole leikkimistä. Sähkötyöt tulee jättää alan ammattilaiselle, joka täyttää myös vaaditut sähköalan urakointioikeudet. Sähkötyöt eivät ole ”tee-se-itse”-hommia eikä ”jokapaikan remonttireiskan” töitä, vaikka tuntuisikin siltä, että tiedetään kytkennöistä jotakin. Se ei riitä, kytkennöistä pitää tietää kaikki ja noudattaa äärimmäistä huolellisuutta ja tarkkuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s