Väärin asennetussa pistorasiassa piilee hengenvaara

Kuluneella viikolla oli Aamulehdessä artikkeli väärin asennetun pistorasian vaarallisuudesta – onneksi siinäkin tapauksessa varsin kovan tällin sähkökitarasta saanut henkilö selvisi hengissä. Nämä eivät missään nimessä ole leikin asioita!

Keväällä viemäritukosta avaamaan tullut putkimies kuoli virheellisesti kytketyn pistorasian aiheuttamaan sähköiskuun viemärinavauskonetta käyttäessään.  Ilmeni, että virheellinen, maallikon tekemä asennus oli tehty vuosia sitten.  Kylpyhuoneen peilikaapin pistorasiassa oli vuosien saatossa käytetty vain suojaeristettyjä sähkölaitteita, joiden rakenne estää jännitteen pääsyn laiterunkoon myös vikatilanteessa. Viemärinavauskone oli järeämpää tekoa ja metallikuorinen.

– Jos valot ja hiustenkuivaajat toimivat maallikkoasentajan jäljiltä kylpyhuoneessa moitteettomasti, se ei tarkoita, että asennus olisi turvallinen. Esimerkiksi hiustenkuivaaja on suojaeristetty sähkölaite, jota oli voitu käyttää vuosia ongelmitta ennen putkimiehen kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Teettäkää sähkötyöt ammattilaisilla, heidän työtään ei tarvitse epäillä, ylitarkastaja Roger Kanerva Tukesista sanoo.

Tukes julkaisi mieleenpainuvan kuvan, joka kertoo tämän ongelman ytimen:

pistorasiat_fb

Omien valvontahavaintojensa perusteella Tukes arvioi, että hengenvaarallisia pistorasioita on kodeissa paljon. Tukes muistuttaa, että sähkölaitteiston haltija eli asunnon omistaja on lain mukaan vastuussa sähkölaitteistonsa kunnosta.  Tämä on tärkeää tiedostaa myös taloyhtiöiden hallituksissa ja isännöitsijäpiireissä.

Pätevät sähköurakoitsijat löytyvät Tukesin urakoitsijarekisteristä

TURVALLISTA JOULUNODOTUSTA!

Toivottaa Tukesin urakoitsijarekisterin sähköurakoitsija nro 204314-001

Jätä kommentti